• leer • probeer • installeer •

GNU/Linux

HET VRIJE BESTURINGSSYSTEEM


Maak kennis met GNU/Linux

Waar en wanneer?

Linux Presentation Day vindt twee keer per jaar plaats in diverse Europese landen, meestal in mei en november. De laatste editie in Leeszaal Rotterdam West was op zaterdag 25 november 2023.

De toegang is gratis. En je kunt op elk moment binnenlopen.

Wat is Linux Presentation Day?

Linux Presentation Day (LPD) is een gratis evenement waar iedereen kennis kan maken met het vrije (en gratis) besturings­systeem GNU/Linux.

Meer vrijheid met GNU/Linux

Omdat GNU/Linux vrije software is, geeft het jou meer vrijheid dan andere besturings­systemen zoals Microsoft Windows en macOS.

Linux Presentation Day op TV

Kom langs en ontdek het zelf!

Vorige edities

Lees meer over de vorige edities om een indruk te krijgen hoe het er aan toegaat.

Of bekijk de video van Oude Westen TV, die gemaakt is tijdens de herfst-editie in 2023.

En wat is GNU/Linux eigenlijk?

Hieronder een korte introductievideo over het GNU/Linux besturings­systeem. Meer informatie vind je op de pagina GNU/Linux.

Wat kun je doen?

Leren

  • Leer alles over GNU/Linux. De LPD-medewerkers vertellen je van alles over GNU/Linux uit eigen ervaring.
  • Stel al je vragen over GNU/Linux. De LPD-medewerkers doen hun best om ze te beantwoorden.

Proberen

  • Probeer GNU/Linux uit op onze computers. Er zijn verschillende computers met GNU/Linux aanwezig.
  • Probeer GNU/Linux uit op je eigen computer zonder installatie. Dus neem je eigen laptop mee! Of je desktop (wij kunnen zorgen voor een monitor). De software en data op je computer blijven onveranderd.
  • Maak een live-usb-stck, zodat je thuis GNU/Linux kunt uitproberen zonder installatie. Neem zelf een usb-stick mee! (Capaciteit: 5 GB of meer. Let op: de data op de stick wordt gewist!)

Installeren

  • Installeer GNU/Linux op je eigen computer onder begeleiding van een LPD-medewerker. Zorg ervoor dat er geen bestanden op je computer staan die je wilt bewaren of maak een back-up van je bestanden.
  • Maak een installatie-dvd of installatie-usb-stick, zodat je thuis zelf GNU/Linux kunt installeren. Neem zelf een lege dvd of usb-stick mee! (Capaciteit: 5 GB of meer. Let op: de data op de stick wordt gewist!)
  • Installeer vrije software op je huidige besturings­systeem. Denk bijvoorbeeld aan VLC, Firefox en LibreOffice. Deze programma's draaien ook op GNU/Linux. Dus als je later overstapt op GNU/Linux, kun je deze programma's blijven gebruiken (zie ook: lijst met vrije software).
GNU/Linux op iMac

En er is meer...

GNU/Linux op iMac

Apple staat nog steeds bekend om zijn gebruiks­vriendelijkheid. Ooit liepen ze voorop maar dat is al lang niet meer het geval.

Windows en de verschillende Linux-desktops zijn minstens zo gebruiks­vriendelijk. Misschien nog wel vriendelijker.

Dus waarom zou je macOS blijven gebruiken? Het is misschien best gebruiks­vriendelijk maar lang niet altijd gebruikers­vriendelijk.

Kom langs en probeer GNU/Linux uit op onze iMac!

Ondersteuning Windows 8.1 is gestopt

Op 10 januari is de ondersteuning van Windows 8.1 beëindigd. Dat betekent dat er geen software-updates en geen beveiligingsupdates meer worden uitgegeven. Het is niet mogelijk om gratis te upgraden naar Window 10 of 11.

Trash Windows

Dus neem je computer met Windows 8.1 (of een andere versie) mee naar LPD. Dan vervangen wij Windows door GNU/Linux. Of we installeren GNU/Linux naast Windows (dat kan namelijk ook).

Doe de Windows 11 test

Windows 11 is uit en upgraden is gratis. Dat is natuurlijk goed nieuws voor gebruikers van Windows 10. Maar het kan zijn dat Windows 11 op je huidige computer niet meer draait. De hardware-eisen zijn namelijk behoorlijk opgeschroefd. Naast een "moderne" processor vereist Windows 11 dat je computer beschikt over een zogenaamde TPM-chip (lees wat de Free Software Foundation hier van vindt).

Omdat de hardware-eisen zo streng zijn, heeft Microsoft een tool ontwikkeld waarmee je kunt testen of je computer geschikt is voor Windows 11. Deze tool kun je downloaden via de website van Microsoft.

Windows 10 wordt nog vier jaar ondersteund, dus je kunt nog even vooruit. Maar wij raden je natuurlijk aan om nu al over te stappen op GNU/Linux. Lees op de pagina GNU/Linux waarom.

Racen met Tux

SuperTuxKart

Neem plaats achter een echt racestuur, zet je voet op het gaspedaal en racen maar met SuperTuxKart! SuperTuxKart is een racespel met in de hoofdrollen verschillende helden uit de wereld van de vrije software. Eén van die helden is natuurlijk Tux, de mascotte van Linux.

Wil je thuis alvast oefenen? Je kunt SuperTuxKart downloaden voor GNU/Linux, Windows, macOS en Android.

Locatie: Leeszaal Rotterdam West

Leeszaal Rotterdam West is een bewonersinitiatief dat is ontstaan als reactie op de sluiting van veel wijkbibliotheken in Rotterdam. De leeszaal is een publieke ontmoetingsplek, gerund door vrijwilligers, waar je een boek of een krant kunt lezen, boeken kunt lenen (je mag ze zelfs houden!) en waar je een kop koffie of thee kunt drinken.

Leeszaal Rotterdam West
Rijnhoutplein 3
3014 TZ Rotterdam

Ook als er geen Linux Presentation Day is, ben je in de leeszaal van harte welkom op dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 16 uur.

Zegt het voort!

Flyer Linux Presentation Day

Wil je reclame maken voor Linux Presentation Day?
Wij houden je niet tegen!

Maak gerust gebruik van onze flyer of poster:

Contact

Heb je vragen, ideeën of opmerkingen? Of wil je zelf ook Linux Presentation Day organiseren? Neem dan contact op met:

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van de komende LPD-bijeenkomsten? Ook dan kun je een mail sturen naar Martin. Je wordt op de verzendlijst geplaatst en je ontvangt vier keer per jaar een e-mail.